Bichon Havanais
EGENSKAPER

Bichon havanais är en ras som passar bra som förstahund i en familj där hunden får mycket sällskap och närhet.

Bichon havanais är lättlärd godmodig och ivrig att vara till lags.

Bichon havanais är ett gladlynt charmtroll  som är följsam och trogen.

FAKTARUTA
RASHISTORIA Bichon Havanais kan härstamma från Bolognese som antingen korsats med små pudlar eller spanskägda Malteser
URSPRUNGSLAND Medelhavsområdet/Kuba
UPPKOMSTTID 1700-1800 talet
FÖRSTA ANVÄNDNING Sällskap 
NUTIDA ANVÄNDNING Sällskap 
GENOMSNITTLIG LIVSLÄNGD 14-15 år
VIKT 5-7 kg
MANKHÖJD 21-29 cm
PÄLSVÅRD

Vänj hunden vid kamning och borstning redan som liten när det egentligen inte behövs så ofta så går allt lättare när det är ett måste.

När valppälsen fälls är det en period med extra mycket pälsvård.

När hunden badas bör den fönas torr. Bada aldrig en tovig hund utan kamma bort dessa först.

Så här smutsig kan man bli efter en promenad. Detta är Ella-Bella
Eller så här
Detta är Aksa
Kännetecken


Det här är ett charmtroll. De små hundarna är uppmärksamma och glada, vänliga och tillgivna. Visst, det finns både envishet och energi i en havanais, men i grunden vill den här hunden inte göra annat än att älska och följa sin familj.

Rasen ä lättlärd och uppenbart lyhörd. Den vill vara till lags och lära sig det du vill att den ska lära sig. Är du bara vänlig, trygg och tydlig så har du en mycket nära vän ett helt hundliv.

Långa promenader är inga problem. Ger du den bara rätt stöd och guidning trivs den med aktiviteter som agility, nosarbete och kanske freestyle och flyballl. Problemlösning är en specialitet  för den här nyfikna hunden, precis som cirkuskonster.

Tänk på att....


En havanais larmar gärna. Dämpa det beteendet tidigt så slipper du okynnesskällande.

Liggplatsen ska helst vara högre än golvet. En havanais vill ha uppsikt över hemmet, reviret.

Valpen är oförskämt söt. Men den är snart en vuxen hund. Skäm inte bort den för mycket, lär den i  stället med mjuka händer och tydliga regler vad som gäller.

Sällskaplig. En havanais gillar inte att vara ensam länge. Om du tränar i lagom takt så klarar den ensamhet i några timmar. Blir det längre är hunddagis eller dagmatte ett bättre val.

Fakta från SKK

Bichon havanais

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Rasen härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes därifrån till Kuba av sjömän. I sitt ursprungsområde dog rasen mer eller mindre ut medan den fortsatte att utvecklas på Kuba, som mycket uppskattad sällskapshund åt aristokratin.

Användningsområde

Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och är en idealisk familje- och sällskapshund. Den följer gärna med på äventyr.

Hälsa

Sedan många år tillbaka undersöker uppfödarna avelsdjuren för hjärt- och ögonsjukdomar samt för patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att rasen ska vara frisk även i fortsättningen. Rasen lever i regel länge.

Egenskaper / Mentalitet

Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 23–27 cm. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig, silkesmjuk och tämligen åtliggande och ha lite eller ingen underull. Rasen kan ha olika färger, vit (mycket sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i ovan nämnda färger. Rasen ska vara en liten och energisk hund. Robust, men ändå elegant.

Pälsvård

En bichon havanais kräver en hel del pälsvård. Den ska inte klippas eller trimmas, men måste kammas regelbundet och badas var 14:e dag för att pälsen ska hållas ren. En fördel är att rasen inte fäller. Vid cirka 1–1½ års ålder byter den till vuxen päls och då gäller daglig kamning. Annars kan hunden lätt få stora tovor som både är besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden.

Övrigt

Rasen lämpar sig väl som sällskapshund. De har ett måttligt rörelsebehov, är lättdresserade och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur. De har även använts som cirkushundar.Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund. För närvarande finns det cirka 5400 registrerade hundar i Sverige

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS