Råd till nybörjaren

1. VÄLJ RAS MED OMSORG. Så fort ni ser en hund som lockar med sitt utseende, ta reda på vilken typ av hund det är. Vissa raser behöver massor med motion, andra mindre. Vissa är till exempel födda för att vakta, andra att valla.

2. BESÖK UPPFÖDAREN FLERA GÅNGER. Var frågvis, skaffa kunskap om rasen. Det finns ofta specialböcker om hundraser. På www.skk.se finns information om det mesta.

3. BESTÄM NÅGRA FÅ REGLER. Enas om några få saker som ni alla vill att valpen ska veta och kunna så fort som möjligt. Det kan vara att inte hoppa på människors ben, inte tigga, inte hoppa upp i fina fotöljen eller något annat ni tycker är viktigt. Håll sedan fast vid dem. Valpen mår bra av tydliga regler.

4. ANVÄND ETT LÅNGT KOPPEL. Då hinner ni fånga valpens uppmärksamhet oftare, innan den börjar dra i kopplet. Det blir enklare att styra valpen med röst och kroppsspråk.

5. TA FRAM KLOTÅNGEN TIDIGT OCH OFTA. Klipp i luften bredvid klorna, låt valpen få nosa och kanske bita i tången. Klia valpen på magen med den. Gör hela hanteringen av valpen till en kul och mysig stund.

6. TJATA INTE PÅ VALPEN. Framför allt ska inte flera människor upprepa en massa ord samtidigt. Som till exempel Nej. Ordet tappar snabbt i betydelse.

7. TRÄNA ENSAMHET. Vänj valpen långsamt och i små, små steg att vara ensam korta stunder. Vänta inte till ni måste lämna den i fem timmar. Då mår den dåligt.

8. VAR FYSISK MED VALPEN. Inte bara när det är dags för mysig kelstund. Ligg på golvet och låt valpen vila tätt, tätt intill. Den kontakten stärker banden. Var också fysisk i leken. Varva lite tuffare tag med milda smekningar, mitt i en jaktlek efter en strumpa.

9. HA VALPEN LÖS OFTA. När den är liten hinner ni ikapp den när det behövs. När den blir större är den för snabb. Det är när valpen är lös den enklast lär sig att följa och komma.
Lägg tid på lekfulla inkallningsövningar.

10. VAR INTE OROLIG FÖR RUMSRENHETEN. Den kommer. Gå ut när valpen har sovit eller vilat, efter mat, en drickstund och efter lek. Gå ut ofta.

11. TA MED VALPEN. Den mår bäst av att får vara nära er. Och den klarar mer än man tror. Dessutom är socialisering och miljöträning viktiga saker för att valpen ska växa upp till en hund som inte blir rädd för okända situationer, saker och händelser.

12. VÅGA FRÅGA. Vid minsta undran! Försök att hitta kunniga hundmänniskor med svar.