Norsk älghund, grå

Bessy

Jag tror att det var så att jag hade sett en annons i någon tidning om hundvalpar till salu i Insjön. Men det kan också ha varit så att jag såg en skylt vid vägen när vi åkte på semester. Hur det än var med den saken så lyckades jag tjata på min pappa att vi skulle åka dit och titta. Och med hem följde det en valp. Hur gammal hon var eller hur mycket hon kostade minns jag inte. Jag skötte om henne men efter ett tag gjorde jag som de flesta ungar jag blev less och det blev förälderns ansvar. Jag kommer ihåg att hon smet en vinter och vi fick hämta henne på polisstationen för dit hade någon kört henne. Hon hade sprungit över isen till andra sidan. Iallafall är det det vi tror men hon kan ju också ha tagit sig över på något annat sätt. Järnvägsbron kanske, vi vet inte.
En dag när jag kom hem från skolan då fanns hon inte längre i livet. Pappa hade tagit bort henne tror jag. Jag saknade henne ett tag men det gick över. Jag tror att hon blev kring 2 år gammal bara.

Bessy och jag 15 år.

FAKTARUTA


URSPRUNGSLAND  Norge
UPPKOMSTTID  Forntiden/1800-talet
FÖRSTA ANVÄNDNING  Älgjakt
NUTIDA ANVÄNDNING  Sällskap, jakt
GENOMSNITTLIG LIVSLÄNGD   12-13 år

VIKT
20-23 kg
MANKHÖJD
49-52 C

TEMPERAMENT

Gråhunden är en självständig, energisk och djärv hund.
Dessutom är den mycket bestämd och ihärdig eftersom den måste ställa sitt byte och under skallgivning hålla det kvar tills jägaren hinner fram.
Samtidigt måste den hålla sig undan sparkande klövar, vassa horn och dödliga björnramar.

OLIKA LÄTEN

Den här rasen meddelar sig med många olika slags läten, från suckar, gläfs och tjut till flera slags skall med olika betydelse. När gråhunden ställer älgen skäller den på ett speciellt sätt för att meddela hundföraren.

TROGEN FÖLJESLAGARE

Trots dess utpräglade jaktintresse är det svårt att tänka sig en mera tillgiven eller trogen hund. Egendomligt nog klarar den också av värme på ett utmärkt sätt, trots den tjocka pälsen.