Bearded Collie
Selma
En hund som vi hade ett kort tag tillsammans med Boy. Jag kommer så väl ihåg en rolig sak när det gällde henne. Boy skällde på något som var på TV:n och då sprang hon ut i hallen och kollade för hon trodde att det var någon som kom.
Emil var liten då så vi bestämde att vi inte skulle överta hennne.
Jag vet inte vad som hände med henne sedan.
Selma hemma hos oss på Villavägen.
FAKTARUTA

URSPRUNGSLAND  Storbritannien
UPPKOMSTTID  1500-talet
FÖRSTA ANVÄNDNING  Fårvallning
NUTIDA ANVÄNDNING  Sällskap
GENOMSNITTLIG LIVSLÄNGD  12-13 år

VIKT
18-27 kg
MANKHÖJD
51-56 cm
Vill ha fart

Bearded collien är en arbetsglad kompis för en aktiv hundägare. Har en historia som vallare bland skotska berg och får. Till skillnad från en del andra vallraser tar en bearded collie gärna på sig andra arbetsuppgifter, bara den får något att syssla med. Agility, lydnad och freestyle är bara några av de aktiviteter som kan passa. 
 
Den som längtar efter en sällskapshund har fördelar av ytterligare ett par vallegenskaper. Bearded collien är sällan intresserad av att jaga och som de flesta vallare är den uppmärksam på sin ledare. Samarbetsvilja är en annan framträdande egenskap.
 När fårskocken inte finns till hands blir samvaron med familjeflocken desto viktigare. En bearded collie vill inte vara ensam för ofta.

Borste, kam och väl fungerande dammsugare är att rekommendera den som funderar över rasen. Pälsvård och städning kommer att bli en del av vardagen.